Burger z majonezem chili i konfiturą z czerwonej cebuli z octem z czarnej porzeczki
Buła:
Bułka pełnoziarnista
Sałata rzymska
Rukola
Żółty pomidor (zrumień przez 30 s z każdej strony na maśle)
Mięso mielone wieprzowe 180 gr
Parmezan
½ łyżki sosu worcestershire
½ łyżki sos sojowego
½ łyżeczka majonezu chili
sól
pieprz
Mięso wymieszaj ze startym parmezanem, solą, pieprzem, sosem sojowym, sosem worcestershire oraz majonezem. Smaż z obu stron 2-3 minuty.
Majo:
1 żółtko
1/2 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu jabłkowego Beksien
300 ml oleju rzepakowego z chili Beksien
sól
pieprz
2 łyżki wody
Ubij żółtko z solą, pieprzem, musztardą i octem w głębokiej misce. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawaj olej oraz wodę aż powstanie gęsty, puszysty majonez.
Konfitura cebulowa:
1 duża czerwona cebula
olej rzepakowy Beksien
cukier
ocet z czarnej porzeczki Beksien
2 łyżki wody
sól pieprz
Cebulę pokrój w piórka, na rozgrzaną patelnie wlej olej i delikatnie zrumień cebulę, dodaj wodę i duś do miękkości, dopraw solą i pieprzem. Dodaj cukier a następnie ocet. Pozwól by
powstał gęsty sos.
Bułkę zrumień na maśle, obie połówki posmaruj majonezem chili, dodaj sałatę rzymską i rukolę, kolejno mięso, pomidora oraz konfiturę.
Smacznego 🙂
Zostaw odpowiedź