Prosta w wykonaniu przystawka, która dobrze sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i domowe przyjęcie dla znajomych.
Składniki:
Pate
400g wątróbki drobiowej
12g soli
1 jabłko
200g masła
100ml śmietany 30% +
50ml porto lub czerwonego wina
50ml octu z czarnych porzeczek
pieprz
Konfitura
200g czarnych porzeczek (mogą być mrożone, suszone również wystarczy je namoczyć)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 jabłka (szara reneta najlepiej się sprawdzi)
50ml octu z czarnej porzeczki
2-3łyżki miodu (idealny będzie spadziowy, ale każdy inny sprawdzi się równie dobrze)
sól, pieprz do smaku
łyżka masła
Wątróbki czyścimy, posypujemy solą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie smażymy na łyżce masła, odstawiamy do wystygnięcia. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, szybko szklimy na rozgrzanej pateli z łyżką masła, dodajemy porto (lub wino) i ocet z czarnych porzeczek. Gotujemy na małym ogniu 3-4 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Resztę masła rozpuszczamy, śmietanę redukujemy na małym ogniu o połowe. Wszystkie składniki blendujemy, zaczynając od wątróbki z jabłkami, następnie stopniowo dodajemy masło, na końcu śmietane. Doprawiamy do smaku jeśli potrzeba. Wykładamy masę do formy i odstawiamy do lodówki by zastygła. Jeśli nie podsmażymy wątróbek wcześniej wystarczy upiec przygotowane w ten sam sposób pate w piekarniku, otrzymamy trochę inną wersje.
Konfiturę możemy przygotować wcześniej. Cebulę siekamy w drobną kostkę, szklimy na maśle i dodajemy posiekany czosnek. Jabłka obieramy, kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do cebuli. Gdy jabłka puszczą sok dodajemy porzeczki, a gdy płyn odparuje dodajemy miód i ocet z czarnych porzeczek. Na małym ogniu gotujemy do odparowania płynu i lekko lepkiej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia.
Podajemy z dobrym, świeżym pieczywem na zakwasie.
Smacznego!
Zostaw odpowiedź