Pierogi, pierogi, pierogi … jakie lubicie najbardziej? Mamy dla Was iście wiosenną wersje prawie ruskich!
Składniki:
300g mąki pszennej plus trochę do podsypania
200g sera koziego twarogowego
150g ugotowanych ziemniaków (200-250g świeżych)
2 ząbki czosnku
40g liści czosnku niedźwiedziego
70ml oleju rzepakowego z pieczonym czosnkiem
woda, sól, pieprz
Zacznijmy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiać do miski, dodać trochę soli i zalać niecałą szklanką wrzącej wody. Przykryć na kilka minut i pozwolić mące się zaparzyć. Następnie ugnieść dobrze na gładką mase i odstawić zawinięte folią spożywczą na kilka minut by odpoczęło.
Ziemniaki obrać, zalać w rondelku zimną wodą, posolić i gotować do miękkości. Odcedzić, odparować i jeszcze gorące rozgnieść. Dodać pokruszony kozi ser, posiekane liście czosnku niedźwiedziego, łyżkę oleju rzepakowego z pieczonym czoskiem, dokładnie wymieszać i jeśli konieczne doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki i łyżeczką nakładać farsz na środku. Zlepiamy brzegi od jednej strony do drugiej pamiętając by „wycisnąć” całe powietrze. W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać ulepione pierogi. Gotować około 2 minut. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i opiekamy cienko pokrojone płatki z ząbków czosnku.
Wykładamy na talerz, polewamy olejem rzepakowym Beksien z pieczonym czosnkiem, dekorujemy liśćmi i płatkami czosnku.
Smacznego !!
Zostaw odpowiedź