Wiosna, zielenina, sałatki … kto nie lubi jako gotowego dania lub dodatku?
Składniki:
100g roszponki
50g mizuny
50g młodego szpinaku
1 cebula szalotka
12 pomidorów koktajlowych
3 rzodkiewki
1 mały ogórek zielony
1 średnia papryczka chili
4 jaja
10-20ml octu malinowego Beksien
1 łyżeczka delikatnej musztardy
160ml oleju rzepakowego Beksien
Sól, pieprz, cukier
Część oleju wlewamy do rondelka, wybijamy jaja. Białka odkładamy do lodówki, np. na beze. Żółtka w całości wkładamy do oleju, który na małym ogniu podgrzewamy do około 55st.C. Po osiągnięciu temperatury zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostygnięcia, nie dłużej jednak niż na 10min.
Do miseczki wlewamy ocet malinowy, dodajemy łyżeczkę musztardy i delikatnym strumieniem wciąż mieszając dodajemy olej. Szalotkę kroimy w krążki, solimy, odstawiamy na 2-3 minuty, następnie wrzucamy do dresingu.
Pozostałe warzywa myjemy ,kroimy i suszymy. Sałaty płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Układamy wszystko na talerzu, wykładamy żółtka i polewamy dressingiem malinowym.
Smacznego 🙂
Zostaw odpowiedź